14.000 bezoekers op openingsweekend ILFU

Het openingsweekeinde van ILFU heeft 14.000 bezoekers getrokken. Vrijdag ging het festival van start met een boekenrivier, gemaakt van ruim elfduizend verlichte boeken, die de hele dag door veel bekijks trok. Ook de andere evenementen dit weekende, het optreden van Jonathan Franzen in de Dom, het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt en een festivalmiddag met oa Midas Dekkers, Henk Schiffmacher, Marjoleine de Vos en de Deense schrijver Dorthe Nors, werden druk bezocht. ILFU duurt nog tot en met 8 oktober, met onder meer dertig internationale schrijvers op de grote festivaldag Exploring Stories op zaterdag 1 oktober en de 39ste Nacht van de Poëzie op 8 oktober. 

Bezoekers graven naar boeken uit de boekenzee (📷 Michael Kooren)

1 miljoen views

Voor de kunstinstallatie ‘Literature vs. Traffic’ van het Spaanse kunstenaarscollectief Luz Interruptus werden de afgelopen maanden ruim 11.500 boeken ingezameld. De meeste boeken bestonden uit afgeschreven exemplaren van bibliotheken en onderwijsinstellingen; ongeveer een derde werd door Utrechters gedoneerd. In samenwerking met vluchtelingenorganisaties Welkom in Utrecht en Stichting De Vrolijkheid, plakten tientallen vrijwilligers de afgelopen weken kleine lichtjes in elk afzonderlijk boek, wat na zonsondergang zorgde voor een feëeriek beeld. ’s Avonds laat mochten bezoekers de uitgestalde boeken gratis meenemen, wat massaal werd gedaan. Een filmpje van de verlichte boekenzee ging viral op tiktok, waar het meer dan een miljoen views trok. 

Jonathan Franzen tipt W.F. Hermans

Vrijdagavond sprak Jonathan Franzen, auteur van de roman Kruispunt, in een bomvolle Dom. Franzen vertelde onder meer dat hij onlangs het werk van de Nederlandse schrijver W.F. Hermans had ontdekt. Franzen omschreef Herinneringen van een engelbewaarder als  ‘dark, cynical and funny.’  


Tekst gaat verder onder de foto's

Jonathan Franzen in de Dom (📷 Michael Kooren)
De Utrechtse boekenmarkt (📷 Anna van Kooij)
Dorthe Nors en Lotte Jensen (📷 Anna van Kooij)
De Utrechtse boekenmarkt (📷 Anna van Kooij)
NK Poetry Slamwinnaar Tom Driesen (📷 Michael Kooren)
Jonathan Franzen (📷 Michael Kooren)
Literature versus Traffic (📷 Michael Kooren)
Midas Dekkers en Henk Schiffmacher (📷 Anna van Kooij)
Literature versus Traffic (📷 Michael Kooren)
Literature versus Traffic (📷 Bram van Toor)

De nieuwe Poetry Slam kampioen

Tom Driesen uit Turnhout won zaterdag het NK Poetry Slam. Hij toonde zich een taalvirtuoos die met ritmische, theatrale gedichten en een enkele razend knap uitgevoerde tongbreker de hoogste score van jury en publiek wist te behalen. 

Zondag trok de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburg veel bezoekers. De markt bestond zowel uit antiquarische handelaars als kleine uitgevers, die voor hun assortiment veel nieuwe kopers vonden. Ruud Wilstra van antiquariaat De Kantlijn uit Bredevoort schreef op Facebook dat hij een ‘geïnteresseerd, JONG en kooplustig’ publiek aantrof. In TivoliVredenburg vond ’s middags een festivalprogramma plaats met optredens van o.a. de Deense schrijver Dorthe Nors, bioloog Midas Dekkers, tatoeerder Henk Schiffmacher en dichters Marjoleine de Vos en Jeroen Theunissen. 

Meer ILFU events: