Nieuwe en oude rubrieken
In 2023 introduceerden we een aantal nieuwe vaste rubrieken: Doe het toch maar, over schrijven tegen de bierkaai; ILFU Songbook, waarin schrijvers op zoek gaan naar liedjes die een hele roman in zich dragen; De verbeelding van de crisis, over klimaatfictie; De nieuwe van, een interviewrubriek over nieuwe romans en verhalenbundels; en 5 sterren, over uitzonderlijk enthousiast besproken literair werk. Het doet ons deugd dat de meeste van deze rubrieken meteen ook in de top 10 best gelezen stukken zijn beland. Maar ook de boekenlijstjes zijn net als vorig jaar onverwoestbaar populair: 4 van de 10 artikelen zijn lijstjes waarin een auteur diens bindende leestips met ons deelt.
10. Een les satire in 5 boeken
Door Stéphanie Hoogenberk
Stéphanie Hoogenberk debuteerde begin dit jaar met 'We hebben het over je gehad', een essaybundel over verbroken vriendschappen. Daarnaast is ze bekend van de podcast die ze samen met auteur Janneke van der Horst maakt, De Shitshow. In deze podcast 'door vrouwen voor mannen' vertellen ze elkaar elke week wat ze die week 'shit' vonden. Een kritische uitlating over Hélène Hendriks in een van de afleveringen over Hendriks' bagatelliserende uitspraken over MeToo in de sportjournalistiek, kostte Hoogenberk haar baan als columnist bij LINDA. Voor ILFU stelde ze een lijstje boeken samen die het vaak onbegrepen genre satire verduidelijkt.
Bekijk de boekentips9. 5 sterren: de best besproken literatuur van 2023
Door de ILFU redactie
Dit jaar hielden we in de rubriek '5 sterren' wekelijks voor je bij welk literair werk uitzonderlijk enthousiast werd gerecenseerd in dagbladen, tijdschriften en podcasts. Dat leverde een mooie lijst op, met misschien wel het allerbeste van 2023.
Bekijk de best besproken boeken van 20238. Seks: 8 boekentips voor en over goed komen
Door Joy Delima
Seks. Het is een onderwerp waar van alles aan kleeft: ongemak, taboes en onrealistische verwachtingen. Maar de associaties worden ook steeds leuker en positiever: opkomen voor je genot, autonomie en intimiteit. Acteur en toneelschrijver Joy Delima schreef er haar eerste boek over, 'Goed komen', een queeste naar seksueel genot en alles wat daarbij komt kijken. In dit lijstje praat ze je bij over de boeken en verhalen, non-fictie en fictie, die haar hielpen bij het afleren van de stigma’s en taboes rondom seks en haar de kennis gaven wat (vrouwelijke) seksualiteit echt is en mag zijn. Namelijk veilig, inclusief, en natuurlijk gewoon leuk en geil.
Bekijk de boekentips7. Kortverhaal: Voorbereiden op de dood
Door Alma Mathijsen
Wat is waardig sterven? Is dat tot in de puntjes voorbereid zijn op de dood, en alle maatregelen treffen die je maar treffen kunt – of betekent een waardige dood vooral dat je zo goed mogelijk gelééfd hebt? Waarom zouden we überhaupt waardig sterven? Alma Mathijsen schetst in dit verhaal een beklemmende wereld waarin niemand het privilege heeft deze vragen te negeren.
Lees het verhaal6. 17 romans met hoofdpersonen die tussen de traditionele genders en rolpatronen bewegen
Door Valentijn Hoogenkamp
'Wat bepaalt wie je bent? Zijn dat je relaties, je lichaam, je geaardheid of bestaande rollenpatronen?' Valentijn Hoogenkamp, schrijver en host van de podcast Antiboy, stelde voor ILFU een leeslijst samen van boeken die de fluïditeit en veelzijdigheid van het genderspectrum vieren.
5. 11 essentiële boeken om de Poolse literatuur te leren kennen
Door Gerdien Verschoor
Maak onder begeleiding van auteur en kunsthistoricus Gerdien Verschoor kennis met de Poolse literatuur. Polen loopt als een rode draad door haar leven en (literaire) werk, zo schreef ze al twee romans en een non-fictie boek tegen een Poolse achtergrond. Voor ILFU bracht ze de Poolse klassiekers samen die haar hebben gevormd, die haar grepen en nooit meer loslieten.
Bekijk de boekentips4. De nieuwe van Roxane van Iperen is haar meest persoonlijke boek tot nu toe
Door Gijs Wilbrink
Voor onze rubriek 'De nieuwe van' interviewde ILFU Gijs Wilbrink Roxane van Iperen over 'Dat beloof ik'. In de roman volgen we de twaalfjarige M., die opgroeit in een huishouden van chaos en geweld. Een beklemmende roman over slachtofferschap en daderschap, en het grijze gebied daartussen. Het meisje moet alles in haar jonge leven bevechten om overeind te blijven, en komt uiteindelijk voor een onmogelijke keuze te staan.
Lees het interview3. ILFU Songbook: 'The Art Of Peer Pressure' van Kendrick Lamar
Door Thomas Heerma van Voss
Wat leuk vinden we dit: een Songbook in de top 3 – een van de meest geliefde rubrieken bij ons op de redactie. Sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur won en Kendrick Lamar een Pulitzer in de wacht sleepte, is het officieel: sommige popliedjes dragen een hele roman in zich. In ILFU Songbook gaan we op zoek naar precies dat ene liedje, dat couplet, dat refrein dat beelden en verhalen oproept waardoor je even het gevoel krijgt dat je in een andere wereld bent. Zoals 'The Art Of Peer Pressure' van de meester zelf, Kendrick Lamar. Een lofzang door Thomas Heerma van Voss.
Lees het artikel2. In Sacha Bronwassers ‘Luister’ is zien minstens zo belangrijk als luisteren
Door Gijs Wilbrink
In juni kwam de ILFU Book Club bij elkaar om de roman Luister (2023) van Sacha Bronwasser te bespreken. Voor een boek met zo'n titel wordt opvallend veel aandacht geschonken aan dat andere belangrijke zintuig: kijken. Dat zien we terug in maar liefst twee hoofdthema’s van dit slimme verhaal: kijken versus zien en kijken en bekeken worden. In dit artikel duiken we dieper in deze thema’s, aan de hand van de recensies en interviews die tot dusver over Luister zijn verschenen.
Lees het artikel1. Waarom doen we alsof zieken de uitzondering zijn, in plaats van de norm?
Door Nikki Dekker
Nikki Dekkers essay over debuteren met long covid ging direct bij publicatie al viral. Toen Dekker in 2022 debuteerde met Diepdiepblauw, riepen zowel Trouw als de Volkskrant haar uit tot literair talent van het jaar: 'Hét debuut van het jaar over het thema identiteit'. Wat we allemaal niét lazen of zagen, was dat Nikki in precies die periode ook te kampen kreeg met het post-covidsyndroom: 'Ik herinner me dat ik verguld was met de recensies van Diepdiepblauw en dat ik van m’n fiets moest stappen omdat ik het viaduct niet meer opkwam.' Lees over de impact van ziekte op haar leven, de rol van ziekte in onze maatschappij en hoe deze wordt weerspiegeld in de literatuur.
Lees het essay