Het meest gelezen op ilfu.com in 2022

In april lanceerden we ons online platform waarop we dagelijks verhalen, gedichten en interviewfragmenten met schrijvers publiceren. Blader je terug door de bijdragen die we sinds de lancering publiceerden, dan krijg je een beeld van 2022 door de ogen van schrijvers, dichters en andere literaire makers. Hieronder een overzicht van de tien meest gelezen verhalen van dit jaar.

Tags

Lijstjes

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

2022 was het jaar waarin ILFU een nieuw online platform lanceerde, zodat we schrijvers niet alleen tijdens ons festival in het licht kunnen zetten, maar elke dag verhalen, gedichten, boekentips en interviews met schrijvers kunnen delen. We vroegen lezers om lid van ILFU te worden om nieuwe verhalen mogelijk te maken: het lidmaatschapsgeld van €45 per jaar besteden we dan volledig aan de vergoeding van schrijvers en dichters. Inmiddels zijn ruim 1250 mensen lid van ILFU geworden: zij zijn onze ‘founding members’. Zij maakten tientallen bijdragen aan het platform mogelijk.

Dit is de top 10 van de meest gelezen verhalen in 2022.

1. Edward van de Vendel: 9 romans over een eerste liefde

Edward van de Vendel deelt zijn lijstje van de beste jeugd- en YA-romans die gaan over een eerste liefde, het thema van de Boekenweek van afgelopen jaar.

2. Emy Koopman: 7 romans die je empathie trainen

Emy Koopman promoveerde op literatuur en empathie. Voor ILFU maakte ze een lijstje van de romans die het best je empathie trainen.

3. Maria Barnas: Przepraszam, een gedicht over haar Poolse grootmoeder

Het best beluisterde gedicht dit jaar: Maria Barnas die op De Nacht van de Poëzie voordroeg uit haar bundel Diamant zonder r (Van Oorschot, 2022)

4. Joost Oomen: Sywert en de kersenboom

Een kort verhaal van Joost Oomen over wat er gebeurt als het vermogen om schoonheid te zien je heeft verlaten.

5. Manon Uphoff: Hoe de vrouwen van Paula Rego ons veranderen

Manon Uphoff was overrompeld door de expositie van Paulo Rego in het Kunstmuseum. Rego overleed in juni en Manon deelt haar gedachten bij Rego's werk.

6. Philip Huff: Brief aan minister Wopke Hoekstra

ILFU vroeg dit jaar schijvers een boek aan te bevelen aan de ministers van Rutte IV. Philip Huff schreef de minister van Buitenlandse Zaken.

7. Aafke Romeijn: tien romans over psychische problemen

Aafke Romeijn stelde voor ILFU een leeslijst samen met fictie die je laat ervaren hoe het is om te leven met psychische problemen.

8. Femke Essink: Hoe lees je Mariken Heitmans prijswinnende roman Wormmaan?

In juni was de libris literatuurprijswinnaar van dit jaar, Wormmaan, boek van de maand op ilfu.com en onderwerp van onze bookclub. Femke Essink leidde de club en schreef een introductie.

9. Alex Schephard: Waarom Nederland nooit een Nobelprijs voor de Literatuur kreeg

De Amerikaanse Nobelprijswatcher en journalist Alex Shephard over de vraag waarom niet één van de 117 Nobelprijzen ooit naar een Nederlandse schrijver is gegaan.

10. Ester Naomi Perquin: Brief aan minister Franc Weerwind

Voormalig Dichter des Vaderlands en oud-cipier Ester Naomi Perquin heeft een leestip voor Franc Weerwind, minister van Rechtsbescherming.

Lees ook: de eindejaarslijstjes van het ILFU-team

Als liefhebbers van boeken, verhalen en lijstjes draagt het ILFU-team graag bij aan de lawine aan eindejaarslijstjes in de media. Hier vind je onze favoriete literaire fictie van afgelopen jaar. Niet noodzakelijk in 2022 verschenen, wel in 2022 met veel plezier gelezen, beluisterd of bekeken.

Lees hier