Dit is ILFU Songbook

Verhalen vinden in muziek, daar draait ILFU Songbook om. Welke thema's schuilen in de tekst, de melodie en zelfs het ritme van onze lievelingsnummers? Wij vroegen verschillende Nederlandse auteurs stil te staan bij de verhalenvertellers uit de muziekwereld en de liedjes te analyseren die een hele roman in zich dragen. Vandaag een kleine terugblik op de mooie teksten die tot nu toe uit deze opdracht zijn voortgekomen. Luister en lees goed, dan klinkt de muziek nooit meer hetzelfde.

Beeld: Raymond Teitsma

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

"Alleen al het rapnummer 'The Art of Peer Pressure' (2012) heeft meer verhalende, literaire kracht dan sommige hele romanoeuvres."

Thomas Heerma van Voss over Kendrick Lamar

"Je zou naar dit album kunnen luisteren als naar fictie of autofictie en ook 'August' is een nummer dat geschreven is vanuit een personage."

Yentl van Stokkum over Taylor Swift

Beluister alle Songbook-nummers nu via Spotify

Illustraties

Illustratie voor 'Flags of the old regime' van Pete Doherty

In de ILFU Songbooks werken muziek en tekst samen, maar ook het beeld is belangrijk. Daarom vroegen wij Mans Weghorst om bij elke Songbook een unieke illustratie te maken. Mans is een visueel/narratief maker. Ook hij vertelt door middel van zijn werk verhalen. Hij beweegt zich op het vlak van illustratie en animatie en laat zich in zijn werk inspireren door comics, occult, symboliek, sciencefiction, clowns, early film, vroege renaissance, Japanse ukiyo-e, paddestoelen, biowetenschappen en kunst, in al z’n algemeenheid. Aan de hand van zijn eigen verbeelding zorgde hij voor een extra betekenislaag bij de Songbooks, wat resulteerde in deze ijzersterke reeks dromerige illustraties.